Vrste bazena

Nadzemni bazeniNadzemni bazeni su najjeftinija opcija i najlakše ih je izgraditi. Većina nadzemnih bazena izrađeni su od montažnih setova za koje su potrebni neznatni građevinski radovi u razini tla.

Ukopni bazeniZahtjevaju veće građevinske radove. Morate prvo načiniti iskop i dovesti instalacije struje, vode i eventualno odvodnje. U iskop se ugrađuje bazen koji mora imati sustav cirkulacije bazenske vode čije cijevi treba spojiti i dovesti do tehničkog prostora u kojem će se smjestiti pumpa i filtar.Takvi bazeni su dugotrajniji, ljepše izgledaju i razina vode im je blizu razine tla.

Prema izvedbi filtracijskog sustava

Skimmerski tip bazenaKoristi se za bazene do 200 kvadratnih metara i razina vode je nešto ispod razine tla. Način obrade vode je sličan efektu rijeke s ciljem čišćenja površine vode, tj, voda iz mlaznica ispire površinu vode koja utječe u otvor na jednoj bočnoj stranici školjke (tzv. skimmer). Konstrukcija bazena, strojarnice i instalacija je vrlo jednostavna, te ne zahtijevaju nikakvu dodatnu opremu i radove, a bazen može funkcionirati samo uz najosnovniju opremu koja uključuje filter, pumpu, skimmer, elektroupravljački ormarić, mlaznice i podni usis.

Preljevni tip bazenaima razinu vode u istoj ravnini s tlom, koristi se za bazene preko 200 kvadratnih metara, kod javnih bazena za velik broj kupača. Mlaznice su smještene na dnu bazena i voda struji od dna bazena prema površini i predstavlja najpravilniji i najefikasniji način prostrujavanja vode kroz bazen. Voda se preljeva preko ruba bazena i utječe u preljevni kanal, po čemu je takav način pročišćenja i dobio ime. Konstrukcija bazena i instalacija je puno složenija zbog veće količine vode, obimnije opreme koja uključuje filter, pumpu, automatski regulator vode, podne mlaznice, kompenzacijski bazen, preljevni kanal, rešetke i općenito složenije elektro-upravljanje sa dodatnim sustavima sigurnosti, senzorima i automatikom za dodavanje kemikalija. Održavanje je složenije i skuplje u odnosu na skimmerski tip bazena zbog više opreme, veličine za čišćenje, količine vode, a potreban je i stručno osposobljeni kadar.